Cukinia z piekarnika – Przygotowana w ten sposób jest wyśmienita – przepis wart zapisania.

Cukinia z piekarnika? Przygotowana w ten sposób jest wyśmienita!

Kiedy jest sezon na cukinie trudno przejść obok tego warzywa obojętnie. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też można przygotować ją na wiele sposobów, tak więc pole do kulinarnych popisów jest ogromne.

A ten dzisiejszy przepis robi wrażenie, cukinia jest chrupiąca. Będziesz chętnie do tego wracać!

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • sól i pieprz – szczypta
  • olej roślinny
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 lub 3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
  • ulubione warzywa

Przygotowanie:

Cukinie należy umyć, po czym obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Panierka:

Należy wymieszać mąkę, sól i pieprz w mocnej plastikowej torbie. Następnie cukinie również włożyć do woreczka, zamknąć go w taki sposób by w środku było dużo powietrza. Po szczelnym zamknięciu zawartością potrząsać, tak by wszystkie kawałki warzyw były dobrze pokryte przyprawami.

Rozgrzać piekarnik. Cukinie wyjąć z worka i położyć na blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego (można nie używać oleju). Cukinie należy piec około 15- 20minut, w połowie pieczenia powinno się ją przewrócić na drugą stronę.

Sos:

do śmietany dodać posiekany drobno czosnek, i drobno posiekane zioła. Pomieszać i gotowe! Zamiast śmietany można użyć majonezu, lub jogurtu naturalnego.

Cukinie można podać do stołu. Tak przygotowana nie tylko smakuje, ale i wygląda pysznie, i pięknie pachnie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!