Ciasto z cukinii w 20 min. Pyszne i dietetyczne – jem codziennie i tracę na wadze.

Upieczenie ciasta z cukinii wydaje się czasochłonnym zajęciem. Najpierw trzeba dużo czasu poświęcić na przygotowanie ciasta, a następnie na smażenie naleśników.

Dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu, a które chcą wykorzystać w kuchni letnie warzywa przygotowaliśmy przepis na zdrowe, a przede wszystkim smaczne ciasto z cukinii.

Nasze ciasto to same witaminy! Nie użyjesz do niego tłuszczu ani tłustego sosu, mąki, jajek czy sody. Na dodatek nie trzeba go nawet piec. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą młode i soczyste warzywa. Pomiędzy warstwami możesz umieścić swoje ulubione warzywa np. bakłażany, pomidory lub pieczoną paprykę.

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 200g sera: może być twardy lub topiony
  • 200g jogurtu lub śmietany
  • pęczek kopru
  • pęczek rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy oraz sól dla smaku

Przygotowanie:

Umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości 0,5-1cm, Następnie włóż pokrojoną cukinię do miski, dopraw dla smaku, posól i odstaw na 10 minut.

Na drucianej kratce lub blasze pokrytej papierem do pieczenia umieść cukinię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cukinia będzie gotowa, gdy stanie się miękka i lekko rumiana. Czas, gdy cukinia się piecze możesz wykorzystać na przygotowanie sosu.

Posiekaj zioła, a następnie wymieszaj je z jogurtem, solą, czosnkiem i przyprawami. Od razu, gdy cukinia będzie gotowa zacznij tworzyć ciasto.

Cukinię ułóż na dużym talerzu, a następnie posmaruj ją sosem, posyp ziołami i startym serem. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aby powstał z tego tort. Górę tortu posmaruj resztą sosu i udekoruj świeżymi ziołami.

Ciasto jest od razu gotowe do zjedzenia, jednak jeszcze lepiej będzie smakować jeśli włożysz je na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Jeśli nasze ciasto Ci zasmakuje koniecznie podziel się jego przepisem na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!