Szybka zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą – proste danie z piekarnika, które zaskoczy nie jednego gościa.
Czy Ty też uwielbiasz połączenie mięsa mielonego z kapustą?
Masz akurat ochotę na proste danie z piekarnika, ale nie chcesz, by to było coś oklepanego? Wspaniale! Więc ta zapiekanka na pewno Cię zaskoczy. Przygotuj się na prawdziwą ucztę.
Uszykuj składniki:
- 1 kg kapusty
- 0,8 kg mielonego (najlepiej wołowiny)
- 0,5 kg startych ziemniaków
- 5 jajek
- 3 cebule
- 200 g śmietany
- 120 ml mleka
- przyprawy: sól i pieprz
A teraz do dzieła!
Obierz kapustę z górnych liści. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w nim warzywo. Poczekaj, aż liście oddzielą się od główki i gotuj jeszcze przynajmniej przez 2 minuty. Następnie ostudź kapustę, oddziel liście od twardych części.
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę drobno posiekaj, przyrumień na gorącym tłuszczu. Następnie dodaj mięso i smaż, często mieszając, na niewielkim ogniu.
Do smażonego mięsa dodaj starte ziemniaki. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Możesz oczywiście dorzucić swoje ulubione przyprawy! Wymieszaj dokładnie. Ubij jajka, stopniowo dodając mleko. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj naczynie do zapiekania – możesz je delikatnie wysmarować tłuszczem, aby na pewno nic się nie przypiekło. Układaj kolejno w naczyniu warstwy: kapusta (tyle, aby dobrze zakrywała dno naczynia), połowa farszu, połowa masy jajecznej, następnie znów: kapusta (połowa), farsz, masa jajeczna i na sam wierzch reszta kapusty.
Wierzch zapiekanki możesz posmarować kwaśną śmietaną lub posypać startym serem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments are closed.