To proste ciasto, zrobione z mąki, dwóch jajek i jogurtu, będzie idealne do kruszenia, ale zachwyci wszystkich swoim pysznym smakiem. Przepis.
Kilka jajek, trochę jogurtu i mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować deser z cukierni we własnej kuchni. Prosty, pyszny i puszysty. To ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Choć może ono zachwycić miłośników słodyczy, proces przygotowania tego słodkiego deseru nie powinien być trudny dla początkujących kucharzy. Potrzebne będzie nadzienie z jogurtu i ciasto.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej dag
- 2 żółtka jaj
- sól – szczypta
- 70 ml roztopionego masła
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- skórka z limonki lub cytryny
- Składniki na nadzienie:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 białka z jajek
- 400 g jogurtu waniliowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj żółtka. Następnie dodaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.
Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą.
Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, podziel ciasto na dwie części. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Na czas oczekiwania przykryj blachę papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z folii, a drugą połową wyłóż dno formy.
Następnie przygotuj krem. Wymieszaj cukier, białka i ubij je na sztywną pianę. W osobnej misce połącz jogurt waniliowy z 50 g mąki. Następnie połącz ubitą pianę z białek z mąką z drugiej miski.
Comments are closed.