To proste ciasto, zrobione z mąki, dwóch jajek i jogurtu, będzie idealne do kruszenia, ale zachwyci wszystkich swoim pysznym smakiem. Przepis.

Kilka jajek, trochę jogurtu i mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować deser z cukierni we własnej kuchni. Prosty, pyszny i puszysty. To ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Choć może ono zachwycić miłośników słodyczy, proces przygotowania tego słodkiego deseru nie powinien być trudny dla początkujących kucharzy. Potrzebne będzie nadzienie z jogurtu i ciasto.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej dag
  • 2 żółtka jaj
  • sól – szczypta
  • 70 ml roztopionego masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • skórka z limonki lub cytryny
  • Składniki na nadzienie:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 białka z jajek
  • 400 g jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj żółtka. Następnie dodaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.

Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą.

Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, podziel ciasto na dwie części. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Na czas oczekiwania przykryj blachę papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z folii, a drugą połową wyłóż dno formy.

Następnie przygotuj krem. Wymieszaj cukier, białka i ubij je na sztywną pianę. W osobnej misce połącz jogurt waniliowy z 50 g mąki. Następnie połącz ubitą pianę z białek z mąką z drugiej miski.

Rozłóż masę w blaszce. Aby przykryć krem, zetrzyj na wierzch połowę zamrożonego ciasta. Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!