Przepyszna przekąska z cukinii lepsza niż grzybki. Zaskoczę Cie tym przepisem
Cukinia jest pysznym warzywem, bardzo łatwym do przyrządzenia. Można ją jeść na surowo, a także po obróbce termicznej.
Sposobów na jej przygotowanie jest tysiące, jednak z góry zakłada się, że najlepiej smakuje przygotowana na świeżo. My mamy dla was przepis na przekąskę z cukinii, która równie dobrze będzie smakowała zimą. Przygotowanie przetworów z cukinii nie jest pracochłonne, a do ich przyrządzenia prawdopodobnie wszystkie składniki masz w domu.
Czego potrzebujesz do wykonania tych przetworów z cukinii?
Na dwa słoiki 500ml (lub 4 słoiki po 250ml) potrzebujesz:
- 1,5kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chilli
- 20g natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 120 ml oleju
- 120 ml octu
Przygotowanie:
Pokrojoną cukinię w średniej wielkości kostkę wrzuć do przygotowanej miski. Zasyp ją solą, pieprzem, cukrem oraz olejem i dokładnie wymieszaj.
W następnym kroku przeciśnij przez praskę wszystkie ząbki czosnku i dodaj do cukinii ponownie dokładnie mieszając. Papryczkę chilli pokrój pozostawiając gniazdo nasienne. Pietruszkę również pokrój, a następnie dodaj ją razem z papryką do cukinii.
Zalej warzywa w misce octem i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny. W czasie oczekiwania, dokładnie umyj przygotowane słoiki i osusz. Po upłynięciu trzech godzin, przełóż zawartość miski do przygotowanych słoików. Pamiętaj aby słoiki wypełnić warzywami razem z zalewą.
Tak przygotowane słoiki należy krótko pasteryzować. Szczelnie zamknięte słoiki wypełnione cukinią przełóż do garnka z ciepłą wodą (na jego spód połóż ścierkę). Kiedy woda zostanie doprowadzona do wrzenia, gotuj słoiki jeszcze 8 minut, a następnie je wyciągnij.
Sprawdź czy wszystkie słoiki dokładnie się domknęły. W tym celu naciśnij na wieczko, jeśli odskakuje to oznacza to, że słoik się nie zamknął. Możesz spróbować zagotować je jeszcze raz.
Comments are closed.