Chrupiąca cukinia z przyprawami – przekąska, którą każdy się zajada. Hit każdego przyjęcia
Warto próbować nowych rzeczy, prawda? Przekąska z cukinii, którą na pewno każdy pokocha to idealny pomysł na upichcenie czegoś nowego w Twojej kuchni.
Jest ona wyśmienita jak i na ciepło, tak i na zimno. Cukinia upieczona w piekarniku jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa i dietetyczna. Przedstawiamy dwa warianty na wykonanie tej wspaniałej przekąski!
Wariant numer 1 – chrupiąca cukinia z przyprawami:
- 3-4 młode cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 50 g twardego sera
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Pierwszym krokiem będzie pokrojenie wszystkich cukinii na plasterki o długości mniej więcej 5 cm. Następnie wszystkie plasterki należy posolić. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj osobną miskę, do której wlejesz olej roślinny, wsypiesz sól i paprykę oraz czosnek i utarty ser.
Wszystko należy dokładnie wymieszać. Piekarnik ustaw na 180-200 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia. Obtocz plasterki cukinii w przygotowanej panierce i rozłóż je na blasze. Piecz przez 15-20 minut. Gotowe!
Wariant numer 2 – chrupiąca cukinia w bułce tartej:
- 2-3 młode cukinie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka kurze
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka śmietany
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki granulowego czosnku
- według uznania – pół łyżeczki chmielu suneli
Na początku pokrój wszystkie cukinie w małe kawałki i posól. Odstaw je na 15 minut. Po odczekaniu ustalonej ilości minut odcedź sok, który wypuściły cukinie i osusz je ręcznikiem papierowym. Wsyp mąkę do foliowej torebki i dodaj do tego cukinię. Zwiąż i potrząsaj tak, aby wszystko razem dokładnie się wymieszało.
Przygotuj miskę i wsyp do niej bułkę tartą z przyprawami. Jajka należy ubić ze śmietaną i szczyptą soli. Zanurzaj w nich kawałki cukinii, a następnie obtaczaj je w panierce z bułki tartej. Piekarnik ustaw na 200-220 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia i kawałki cukinii ułóż na niej w równych odstępach. Kiedy piekarnik będzie gotowy do użycia, piecz je przez 15 minut.
Comments are closed.