Wyeliminuj z diety produkty niebezpieczne dla stawów – pozbądź się bólu i zapalenia stawów
Jeżeli myślisz, że zapalenie stawów, czyli artretyzm, dotyka tylko ludzi starszych – jesteś w dużym błędzie.
Coraz młodsi ludzie, nawet dzieci, borykają się z tą dolegliwością. Kto doświadczył, ten wie, że to dotkliwy ból i prawdziwa udręka. Dlatego najlepiej zapobiegać z tej chorobie. Czasami można to zrobić modyfikując nieco dietę.
Po prostu zrezygnować lub nie jeść często pewnych produktów. A są nimi nawet te, które uważaliśmy za korzystne dla naszego zdrowia.
Do nich należy np. szprot.
Nie dość, że zawiera dużo soli, to dodatkowo puryny, które są bardzo niebezpieczne, gdyż w dużych ilościach odpowiedzialne są za dnę. Przy większym spożyciu szprot kwas moczowy nie jest w całości wydalany z organizmu i osadza się na stawach i uszkadza je.
Drugim produktem, na który należy uważać jest słonecznik.
Zawiera on kwasy tłuszczowe omega-6, które również, jeżeli są dostarczane w nadmiarze odkładają się na stawach, rozkładają warstwę chrząstki między kośćmi, a to jest przyczyną zwiększającego się bólu.
Dla osób zdrowych, w celach profilaktycznych, zalecane jest spożywanie tych trzech produktów w małych ilościach. Osoby borykające się już z zapaleniem stawów stanowczo powinny z nich zrezygnować, gdyż zwiększają ból i komplikują proces leczenia.
Skurcze mięśni i ból stawów powoduje też częste spożywanie sera twardego, a to za sprawa jonów wapnia w wysokim stężeniu, które on zawiera. Artretyzm jest chorobą nieuleczalną. Nawet operacja jej nie wyeliminuje. Jeżeli już nas dotknie, jedynie możemy walczyć o zminimalizowanie objawów, czyli zmniejszenie bólu. Jest kilka naturalnych na to sposobów.
Dużym sprzymierzeńcem w tej walce jest ocet jabłkowy.
Łyżeczkę tego płynu mieszamy z wodą i wypijamy przed każdym posiłkiem, pamiętając, by nie robić tego częściej niż 5 razy dziennie. Kuracja trwa 2 tygodnie i jest na tyle skuteczna, że cieszy się dużą popularnością. W przypadku kłopotów z żołądkiem dawka octu powinna być dwa razy mniejsza, a leczenie przedłużone do 4 tygodni.
Ulgę w chorobie przynosi też nalewka zrobiona z czosnku wg następującego przepisu: 5 główek siekamy drobno i zalewamy 0,5 l wódki, odstawiamy do ciemnego miejsca na 10 dni. Po tym czasie możemy ją zacząć pić przed każdym posiłkiem po łyżeczce.
Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć, ale gdy nas dopadnie ta choroba, dobrze znać sposoby złagodzenia cierpienia. Ten artykuł jest przydatny w obu przypadkach. Warto więc, by mógł być przeczytany nie tylko przez Ciebie. Może kogoś to uchroni przed dotkliwym bólem stawów? A ludzi, których dotknęło to nieszczęście, czyli artretyzm, jest naprawdę wielu.
Comments are closed.