Placuszki z jabłkami bez mąki – przygotujesz je w kilka minut. Koniecznie wypróbuj ten przepis
Placuszki z jabłkami to sprawdzony pomysł na szybką słodką przekąskę. To danie sprawdzi się zarówno jako deser, ale też słodkie śniadanie lub kolacja. Wypróbuj ten przepis bez użycia mąki.
Kasza manna doskonale ją zastąpi, a ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste. Do placuszków najlepiej zetrzeć jabłka. W przypadku pokrojonych owoców istnieje ryzyko, że nie usmażą się całkowicie i będą twarde. Wybierz odmianę jabłek, która najbardziej Ci smakuje, zarówno kwaśne jak i słodkie rodzaje dobrze się komponują z plackami.
Do przygotowania placuszków przygotuj:
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 4 jabłka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- o,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania placuszków jest banalnie prosty. Rozpocznij od obrania jabłek i starciu ich na tarce o grubych oczkach.
Do miski z jabłkami dodaj całe jajka. Następnie wsyp do naczynia wszystkie sypkie składniki: mannę, cukier, sól i sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do uzyskania chrupiących placuszków nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Placki smaż na oleju roślinnym po około 2-3 minuty z każdej strony.
Jak widać wykonanie tej przekąski jest błyskawiczne. Placki podawaj zaraz po usmażeniu. Placuszki z jabłkami doskonale smakują posypane cukrem pudrem.
Comments are closed.