Smaczne sałatki pełne witamin – świetna propozycja na wiosnę. Przepisy.
Zdrowe, pełne smaku i składników odżywczych sałatki. Oto nasze propozycje na lekki i bardzo smaczny posiłek w wiosenne dni.
Sałatka z jabłkiem i kukurydzą
Składniki
- 400 g kapusty
- 1 duży ogórek
- 100 g zielonego (kwaśnego) jabłka
- garść posiekanego koperku
- kukurydza z puszki
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
Pokrój kapustę w dość drobne piórka. Ogórka i jabłko umyj, pokrój w cienkie paski. Jabłko skrop sokiem z cytryny. Pokrojone składniki włóż do miski. Dodaj koperek, kukurydzę. Całość wymieszaj z jogurtem (możesz zastąpić go kwaśną śmietaną), dodaj sól oraz ulubione przyprawy do smaku. Sałatka jest gotowa, możesz odstawić ją na pewien czas do lodówki, aby smaki wszystkich składników się połączyły.
Sałatka z kolendrą i jajkami
Składniki
- 400 g kapusty
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 gałązki świeżego koperku oraz kolendry
- 3 łyżeczki śmietany
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie
Pokrój kapustę w cienkie paski. Posiekaj drobno koperek i kolendrę. Obierz jajka, białka pokrój w małą kostkę, żółtka rozgnieć widelcem. Do żółtek dodaj śmietanę, musztardę, oliwę oraz przyprawy. Na koniec wymieszaj razem dokładnie wszystkie składniki. Smacznego!
Comments are closed.