Deser wykonany według poniższego przepisu jest nie tylko bardzo smaczny, ale także możliwy do wykonania nawet w 15 minut.
Poszukujesz pomysłu na deser idealny do kawy i herbaty? Poznaj przepis na ten smakołyk bez pieczenia!
Ten wyjątkowy deser z powodzeniem można przygotować w filiżankach, w misce bądź też na blaszce do pieczenia. Wszystko zależy tak naprawdę od osobistych preferencji osoby, która przygotowuje deser. Do zrobienia tego wyjątkowego smakołyku potrzebne będą nam następujące składniki:
- 300g skondensowanego mleka
- opakowanie żelatyny
- 500g śmietanki
- 150ml wody
- opcjonalnie maślane ciasteczka
- kawa do nasączenia ciastek
- 250ml śmietanki do ubijania (do dekoracji)
- 200g czekolady (do dekoracji)
Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Jeżeli używamy ciastek, musimy wyłożyć nimi miskę bądź blaszkę, w zależności od tego, czego akurat używamy. Ciasteczka należy namoczyć w kawie, choć równie dobrze można to zrobić w kakao bądź w mleku. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, na co mamy ochotę.
Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym celu należy ubić śmietanę wraz ze skondensowanym mlekiem. W międzyczasie, należy rozpuścić żelatynę w wodzie, oczywiście podgrzewając. Gdy żelatyna się rozpuści, trzeba wymieszać ją ze śmietanowym kremem.
Masę można wyłożyć na ciastka bądź bezpośrednio do miski. Wszystko zależy od tego, czy używamy ciastek, czy też z nich rezygnujemy. Następnym krokiem jest podgrzanie śmietanki na wolnym ogniu i dodanie do niej połamanej czekolady.
Comments are closed.