Przepis krok po kroku na ciasto egipskie – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
Jeśli znudziły Ci się już klasyczne ciasta i szukasz czegoś nowego, ten przepis na warstwowe egipskie ciasto na pewno Cię zainteresuje.
Ten orzechowy przysmak składa się z kilku warstw ciasta przekładanych lekkim budyniem i choć jego przygotowanie wymaga pracy, to efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Ciasto egipskie od pierwszego kęsa wręcz rozpływa się w ustach!
Oto potrzebne składniki:
- 300 g orzechów włoskich,
- 650 g cukru,
- 650 g mąki,
- 9 jajek (potrzebne będą osobno białka i żółtka),
- 350 ml mleka,
- 20 g cukru waniliowego,
- 170 g masła,
- 350 ml śmietany kremówki.
Przygotowujemy ciasto: w blenderze mielimy 150 g orzechów. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając 100 g cukru. Do ubitych białek wsypujemy około 20 g mąki oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Ponieważ ciasto jest warstwowe, potrzebne będą trzy blaty. Możemy zatem od razu podzielić przygotowaną masę na trzy równe części i upiec je osobno lub upiec od razu całe ciasto, a następnie je przekroić. Ciasto pieczemy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Przygotowujemy krem: w garnku na wolnym ogniu gotujemy mleko wymieszane z żółtkami, cukrem waniliowym, 150 g cukru i pozostałą mąką. Ważne jest, aby masę ciągle mieszać, tak by nie przywarła do dna. Tuż przed zagotowaniem garnek ściągamy z ognia, jednak jeszcze chwilę mieszamy przygotowany krem.
Pozostawiamy do wystudzenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonego kremu i dokładnie ubijamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Pozostały cukier lekko karmelizujemy na patelni. Natychmiast wylewamy go na pergamin lub papier do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem. Gdy zastygnie, rozbijamy wałkiem lub tłuczkiem na drobne kawałeczki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej skarmelizowany cukier oraz pozostałe, posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy.
Na warstwę ciasta rozkładamy jedną trzecią kremu, a następnie jedną trzecią śmietanki z cukrem i orzechami. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i ponownie układamy krem i śmietankę, tak aby łącznie powstały trzy takie warstwy. Wierzch ciasta dekorujemy orzechami.
Comments are closed.