Prosty skład, szybkość przygotowania i bajeczny smak, to zdecydowanie największe atuty tego przepisu.
Najlepsze ciastka bananowe bez zawartości cukru!
Gdy spróbujesz tego przepisu, już nigdy nie będziesz wykonywał tradycyjnych ciast. Ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzebujesz dużo czasu by je zrobić.
Jest to świetny deser dla osób, które są na diecie, lub ograniczają jedzenie słodyczy. Wykonuje się go z najprostszych a zarazem naturalnych produktów, które nie zawierają konserwantów.
Składniki na ciasto:
- jajko (1 sztuka)
- mleko (80 ml)
- proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
- mąka ryżowa (80 g)
- olej kokosowy (0,5 łyżeczki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- banan (1 sztuka)
- kakao w proszku (2 łyżki)
Dekoracja:
- gorzka czekolada (30 g)
- kakao w proszku (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Wszystkie wyżej wymienione składniki na ciasto oprócz banana, należy wsypać do miski i zmiksować mikserem lub dokładnie wymieszać łyżką, tak aby nie było grudek.
Tak powstałe ciasto należy wlać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Cisto można piec w piekarniku lub mikrofalówce przez ok 4 min do suchego patyczka.
Gotowe, upieczone ciasto dokładnie studzimy a następnie kroimy na drobne kawałki lub siekamy w blenderze. Do ciasta dodajemy banana i wszystko razem mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy kulki lub inne preferowane kształty. Na koniec ciastka możemy posypać kakao lub polać gorzką czekoladą.
Comments are closed.