Filet, który nie rozpadnie się podczas smażenia, czyli sekret szefa kuchni.
Kochasz ryby? Nasze wskazówki, uzyskane od szefa kuchni, pomogą Ci w ich przygotowaniu.
Aby ryba szybko się rozmroziła wystarczy zanurzyć ją w gazowanej wodzie mineralnej. Dzięki temu prostemu trikowi będziemy w stanie skrócić czas, potrzebny do rozmrożenia ryby, o połowę. Będzie też ona znacznie smaczniejsza i miękka.
Sposobu tego możemy użyć do przygotowania zarówno smażonych, jak i pieczonych filetów. Fantastyczny przepis: filet rybny, który świetnie smakuje i nie rozpada się. Trik polega na włożeniu na moment ryby do zamrażarki. Dzięki tej metodzie nie będzie mieć ona tendencji do rozpadania się podczas smażenia.
Potrzebne składniki:
- 8 filetów rybnych,
- 15 dkg maki pszennej,
- 30 dkg bułki tartej,
- 4 jajka,
- 1 cytryna.
- 50 ml mleka,
- pieprz,
- sól,
- olej.
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do panierowania należy poszczególne kawałki ryby umieścić koło siebie i skropić cytryną oraz natrzeć solą. Tak przygotowane filety odstawiamy na około 30 minut, po czym wykładamy je na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru wilgoci.
Do jajek należy dodać mleko oraz szczyptę soli i inne przyprawy, wg indywidualnego uznania. Filety obtaczamy w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Powtarzamy to jeszcze raz, a następnie wkładamy filety do zamrażarki, gdzie powinny spędzić 20 minut; dopiero wówczas możemy je smażyć.
Gdy olej jest gorący zmniejszamy płomień na kuchence i umieszczamy rybę na patelni. Pieczemy przez 3-4 minuty, następnie przewracamy. Nie wkładamy ich widelcem, aby się nie rozpadły. Usmażoną rybę odsączamy z oleju na papierowych ręcznikach.
Comments are closed.