Filet, który nie rozpadnie się podczas smażenia, czyli sekret szefa kuchni.

Kochasz ryby? Nasze wskazówki, uzyskane od szefa kuchni, pomogą Ci w ich przygotowaniu.

Aby ryba szybko się rozmroziła wystarczy zanurzyć ją w gazowanej wodzie mineralnej. Dzięki temu prostemu trikowi będziemy w stanie skrócić czas, potrzebny do rozmrożenia ryby, o połowę. Będzie też ona znacznie smaczniejsza i miękka.

Sposobu tego możemy użyć do przygotowania zarówno smażonych, jak i pieczonych filetów. Fantastyczny przepis: filet rybny, który świetnie smakuje i nie rozpada się. Trik polega na włożeniu na moment ryby do zamrażarki. Dzięki tej metodzie nie będzie mieć ona tendencji do rozpadania się podczas smażenia.

Potrzebne składniki:

  • 8 filetów rybnych,
  • 15 dkg maki pszennej,
  • 30 dkg bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 1 cytryna.
  • 50 ml mleka,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do panierowania należy poszczególne kawałki ryby umieścić koło siebie i skropić cytryną oraz natrzeć solą. Tak przygotowane filety odstawiamy na około 30 minut, po czym wykładamy je na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru wilgoci.

Do jajek należy dodać mleko oraz szczyptę soli i inne przyprawy, wg indywidualnego uznania. Filety obtaczamy w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Powtarzamy to jeszcze raz, a następnie wkładamy filety do zamrażarki, gdzie powinny spędzić 20 minut; dopiero wówczas możemy je smażyć.

Gdy olej jest gorący zmniejszamy płomień na kuchence i umieszczamy rybę na patelni. Pieczemy przez 3-4 minuty, następnie przewracamy. Nie wkładamy ich widelcem, aby się nie rozpadły. Usmażoną rybę odsączamy z oleju na papierowych ręcznikach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!