Kotlety „Ptasie mleczko” – Super smak: soczyste i delikatne. Babciny sprawdzony przepis
Nie ma chyba na świecie osoby, której pyszny posiłek nie sprawiłby przyjemności.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować danie, które z pewnością skradnie serca Twojej rodziny i znajomych, jesteś w idealnym miejscu!
Poniżej znajdziesz przepis na delikatne i miękkie kotleciki, które nie bez powodu nazywane są „ptasim mleczkiem”. Ich wykonanie nie jest wcale trudne, a składniki są niedrogie i łatwo dostępne.
Składniki potrzebne do przygotowania kotlecików:
- mielony kurczak – 500 g
- chleb pszenny – 2-3 kromki
- cebula – 1 szt.
- surowe jajka – 2 szt.
- jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
- koperek lub pietruszka – ok. 15 g
- mleko – 200 ml
- mąka – 0,5 szklanki
- twardy ser – 100 g
- masło – 20 g
- sól, pieprz, soda oczyszczona
Sposób przygotowania:
Kromki pszennego chleba namocz w przygotowanym mleku. Następnie delikatnie wyciśnij chleb, pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do nasiąkniętych kromek. Dodaj sól oraz pieprz do smaku – ilość według uznania.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Jajka ugotowane na twardo, twardy ser oraz masło zetrzyj na tarce o cienkich oczkach i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Koperek lub pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do utartych wcześniej składników.
Z mięsa mielonego uformuj placuszki, zrób w nich wgłębienia (np. palcem lub łyżeczką) i w środku umieść przygotowane wcześniej nadzienie. Następnie zamknij kotlecik tak, aby farsz nie wydostawał się ze środka.
Przygotowane wcześniej surowe jajka, mleko, mąkę, sodę oraz przyprawy dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w powstałej panierce kotleciki. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju.
Comments are closed.